De Uasw op technische studiereis naar Sicilië – 23 tot 27 maart 2022

De Uasw op technische studiereis naar Sicilië

 

De studiereis was voor onze spoorwegondernemingen een originele gelegenheid om met de Circumetnea Railway de oostkust van het eiland per trein te ontdekken, en in het bijzonder de Etna-regio. De Circumetnea Railway is een oude spoorlijn die met de klok mee om de vulkaan heen gaat (zoals op de kaart te zien is).

 

Zoals de naam al doet vermoeden (“Etna’s tour lijn”), is de Circumetnea een spoorlijn van ongeveer 110 km met 30 haltes die Catania met Riposte verbindt. De trein is gebouwd tussen 1889 en 1895 en rijdt op een enkel smalspoor (950 mm) dat niet geëlektrificeerd is. De treinwagons zijn meestal vrij  oud, “vintage”,  zonder airconditioning en rijden ongeveer 35 km/u (de maximumsnelheid is 60 km/u).

 

De Circumetnea is in de eerste plaats een lokale pendeltrein die mensen van de ene stad naar de andere brengt. De treinen rijden elke dag, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Vanaf het station van Randozzo konden onze lidondernemingen genieten van een adembenemend uitzicht op het landschap van Sicilië, waaronder het maanlandschap van lavavelden, pistacheplantages, citrusboomgaarden, cactusvijgen en pittoreske verlaten spoorwegstations.